CMS modules by everest poker.

Χριστούγεννα

Print

 

Μια αγκαλιά για παιδιά

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Β? τάξη του 3ου γυμνασίου Ωραιοκάστρου πραγματοποίησε μια επίσκεψη στη Στέγη παιδικής προστασίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια μιας φιλανθρωπικής δράσης. Συγκεντρώθηκαν ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και χρήματα για να προσφερθούν στα παιδιά εκεί. Η ιστορία του ιδρύματος είναι παλιά, από το 1921. Διαβάζοντας τα αρχεία του ιδρύματος, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε ένα ίδρυμα με αυτό το όνομα από το 1917. Κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης μια δασκάλα μάζεψε 18 παιδιά μέσα στον καπνό και στη φωτιά της πόλης και τα έφερε στο υπάρχον ίδρυμα με την ονομασία πλέον Μέλισσα. Eνώ ξεκίνησε ως ορφανοτροφείο, τώρα πια δεν φιλοξενεί ορφανά παιδιά, αλλά παιδιά από κακοποιητικό περιβάλλον.

 

Η υπεύθυνη του ορφανοτροφείου μας ενημέρωσε για τη λειτουργία αλλά και για τις ελλείψεις και τα προβλήματα της στέγης και εστίασε στο στόχο της στέγης.

 

Μας πληροφόρησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν παραπάνω από 30 παιδιά, τα οποία παρακολουθούν τις σχολικές τάξεις, αλλά παράλληλα έχουν και εξωσχολικές δραστηριότητες. Αρκετά έχουν επαφή με τους γονείς τους.

 

Προσδιόρισε ότι συνήθως οι λόγοι που τα οδηγούν στη στέγη είναι η παραμέληση από την οικογένεια και σε ακραίες καταστάσεις η κακοποίηση. Μετά από την παρέμβαση κοινωνικού λειτουργού και εισαγγελέα αποφασίζεται η ένταξη του παιδιού στη στέγη. Η επιχορήγηση από το κράτος είναι μικρή γι αυτό γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση της στέγης. Συγκεκριμένα τόνισε: «Πέρσι κοντέψαμε να κλείσουμε, τα χρήματα ήταν ελάχιστα, η επιχορήγηση από το κράτος ήρθε πάρα πολύ καθυστερημένα, οι υπάλληλοί μας είχαν να πληρωθούν έξι μήνες, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο για εμάς και το θέμα της θέρμανσης. Πολλοί μας έχουν προσφέρει χρήματα για πετρέλαιο κι έτσι κάτι καταφέρνουμε. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χειμώνα να αντέξουμε. Μας βοήθησε ο κόσμος και συνεχίζει μας βοηθάει. Αυτό μας δίνει πολύ δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε».

 

Επιπλέον παρατήρησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κοριτσιών είναι καλές, υπάρχουν και μερικές εντάσεις αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ δεμένες και για το σκοπό αυτό υπάρχει φροντίδα να συγκατοικούν σε κάθε θάλαμο παιδιά που ταιριάζουν.

 

Τα Σαββατοκύριακα, εθελοντές παίρνουν τα παιδιά και τα πάνε σινεμά, παγοδρόμιο και αλλού. Επιπλέον δραστηριότητες γίνονται και στη στέγη από εθελοντές, π.x μαθήματα υπολογιστών, χειροτεχνίες, χορωδία, θεατρικές παραστάσεις. Καταλήγοντας τόνισε:

 

«Αυτός είναι ο σκοπός μας, να κάνουμε τα παιδιά που έρχονται εδώ να νιώθουν σαν το σπίτι τους, να απαλύνουμε τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί. Φυσικά δεν το καταφέρνουμε ποτέ εντελώς, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο. Εδώ φανταστείτε ότι είναι 24 παιδιά, πότε να προλάβεις να κάνεις 24 αγκαλιές, ποιο να σου πει τα νέα του, πότε να προλάβεις να δείξεις αγάπη και τρυφερότητα σε όλα?; Μονάχα με αυτό πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας.»

 

Μετά την επίσκεψή μας στο ίδρυμα «Μέλισσα», επισκεφτήκαμε και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στο παιδιατρικό τμήμα του οποίου τραγουδήσαμε τα κάλαντα και μοιράσαμε παιχνίδια στα παιδιά. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά και τους γονείς τους να πάρουν μια γεύση από Χριστούγεννα. Αυτός ο σκοπός επιτεύχθηκε αφού στα πρόσωπα των παιδιών και των γονιών απλώθηκε ένα χαμόγελο το οποίο έκανε και εμάς χαρούμενους.

 

  

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Χατζηιορδάνου Αρίστη, ΠΕ01 - Θεολόγος

Γερασίμου Χρύσα, ΠΕ02 - Φιλόλογος

 

 

 

Saturday the 18th. Joomla 2.5 Templates. Υλοποίηση: Λαζαρίδου Ερνα ΠΕ06 - -Νικόλαος Γ. Νταμπαλής ΠΕ03 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
Copyright 2012

©